Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.
Onceki
Kapat
Bekleyiniz, resim yukleniyor...
Sonraki
Sonraki
PetVet
Pzt - Ct  09:30 - 20:00
Pazar  10:00 - 18:00
Gıda alerjisi nedir?

Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin gıdada bulunan belirli bir proteine ​​karşı geliştirdiği olumsuz reaksiyonu (alerjik reaksiyon) ifade eder. Kedilerde besin alerjilerinin oluşma mekanizmasının anlaşılması mümkün olsa da neden ortaya çıktığı bilinmemektedir.

Neden bazı kedilerin gıda alerjisi geliştirdiği, bazılarının ise geliştirmediği henüz tam olarak belirlenmemiştir.


Hangi gıdalar gıda alerjileriyle ilişkilidir?

Kedilerde tipik olarak gıda alerjileriyle ilişkili gıdalar arasında sığır eti, balık, süt ürünleri ve tavuk  bulunur. Bir kedinin alerji geliştirmeden önce bir gıda maddesine maruz kalmış olması gerekir. Bir kedinin uzun süre tükettiği bir madde, kedinin hayatının bir noktasında yine de alerjiye neden olabilir. Bir hayvan daha önce hiç maruz kalmadığı bir besine karşı alerji geliştiremez.


Kedilerde besin alerjisinin risk faktörleri nelerdir?

Besin alerjilerinde genetik yatkınlık önemli rol oynar. Gıda alerjileri sıklıkla atopi (solunum veya çevresel alerjiler) ile de ilişkilidir; birçok kedi hem gıda içeriklerine hem de çevresel alerjenlere tepki verir. Bir kedide üç aylıktan sonra herhangi bir zamanda gıda alerjileri gelişebilir. Erkek ve dişi kedilerin gıda alerjisi geliştirme olasılığı eşit derecede yüksektir.




Kedilerde besin alerjisinin klinik belirtileri nelerdir?

Alerjisi olan kedilerde sıklıkla kronik, yıl boyu kaşıntı ve cilt iltihabı görülür. Bu kaşıntı tipik olarak yüzü, kulakları, karnı, kasıkları, koltuk altlarını, bacakları ve patileri etkiler.

Bu kediler o kadar kaşınırlar ki sıklıkla kendilerini fazla yalayarak, kaşıyarak veya kendilerini dişleyerek ciltlerinde ciddi travmalara (yaralar, sıyrıklar) ve tüy dökülmelerine neden olurlar. Etkilenen kedilerde hem ciltte hem de kulaklarda tekrarlayan enfeksiyonlar gelişebilir. Bazı kedilerde bu enfeksiyonlar gıda alerjisinin tek klinik belirtisi olabilir.

Bazı durumlarda, gıda alerjisi olan kedilerde cilt semptomlarının yanı sıra kusma veya ishal gibi gastrointestinal belirtiler de gelişir. Bu kedilerde rektum çevresinde kaşıntı gelişebilir ve buna bağlı kabuklanmalar görülebilir. Besin alerjisi olan kedilerde ayrıca sık sık bağırsak hareketlerinde düzensizlikler olabilir veya dışkılama sırasında zorlanma görülebilir.


Veteriner hekimler kedilerdeki gıda alerjisini nasıl teşhis ederler?

Kedilerde gıda alerjilerinin teşhisinde en güvenilir test eliminasyon diyeti denemesidir. Bu test, kedinizin daha önce maruz kaldığı proteinleri içermeyen bir diyetle beslenmeyi içerir. Bu deneme en az sekiz ile 12 hafta sürecektir. Bir deneme diyeti aşağıdaki şekillerde olabilir:
  • Protein moleküllerinin kedinizin bağışıklık sistemi tarafından tanınamayacak kadar küçük bir boyuta kadar parçalandığı veteriner hidrolize protein diyetleri
  • Kedinizin önceki mamalarında mevcut olan herhangi bir ürünü içermeyen yeni veteriner protein diyeti
  • Kedinizin önceki diyetlerinde bulunan hiçbir içeriği içermeyen, evde hazırlanmış yeni protein diyeti (bir veteriner beslenme uzmanı tarafından formüle edilmelidir)
Veterineriniz, kedinizin ihtiyaçlarına özel en iyi seçeneği belirleyecektir. Kediniz eliminasyon diyeti denemesindeyken yalnızca veteriner hekiminizin önerdiği mamayı yemelidir. Deneme sırasında başka hiçbir ikramın, takviyenin veya yenilebilir ürünün verilmemesi çok önemlidir. Aile yemeklerinden sonra masadaki tabakları temizleme konusunda dikkatli olunmalıdır çünkü temiz bir tabağı yalamak bile yemek denemesinin sonuçlarını etkileyebilir.

Kediniz deneme süresince yalnızca reçetede belirtilen mamayı, suyu ve reçeteli aromasız ilaçları tüketebilir.

Eğer kedinizin alerji belirtileri mama denemesi sırasında düzelirse, bir sonraki adım mama denemesi yapmaktır. Bu, kedinizin eski mamasını yeniden tanıtmak anlamına gelir. Kedinizin semptomları yiyecek denemesiyle düzelir ve yiyecek mücadelesinden sonraki bir hafta içinde tekrar ortaya çıkarsa, kedinize kesin olarak gıda alerjisi teşhisi konmuştur.

Gıda alerjileriyle ilişkili kronik kaşıntıya dış parazitler, bakteriyel enfeksiyon, mantar enfeksiyonu veya diğer alerjiler gibi başka durumlar da neden olabileceğinden, kedinizin derisindeki durumunun nedenlerini belirlemek için genellikle ek testler önerilir.


Kedilerde besin alerjileri nasıl tedavi edilir?

Besin alerjileri de diğer alerjiler gibi tedavi edilemez. Bunun yerine, alevlenmeleri tetikleyen bileşenlerden kaçınılarak yönetilirler. Kedinize gıda alerjisi teşhisi konduktan sonra, uzun süreli bakım için mama denemesi sırasında kullandığınız mamaya devam etmeyi seçebilirsiniz. Alternatif olarak, semptomlarınızı benzer şekilde hafifletecek farklı bir yiyecek bulmak için veterinerinizle birlikte çalışabilirsiniz.

Her kedinin gıda alerjilerinin şiddeti farklılık gösterir. Bazı kediler, rahatsız edici bir alerjenin eser düzeylerine bile dramatik bir şekilde tepki verebilir ve dikkatli bir şekilde kontrol edilen hipoalerjenik gıdalara ihtiyaç duyabilir, diğer kediler ise daha yüksek bir toleransa sahip olabilir ve spesifik, yeni bir protein diyetinde başarılı olabilir.